Dobór między kawą sypką i kawą rozdrabnianą jest mniej więcej taki tak wybór pomiędzy herbatą liściastą, a taką woreczkowaną. Co będzie w środku? W sumie nie wiadomo, musimy opierać się na wiadomości, jaką zapewnia nam producent. W jaki sposób więc dokonać optymalnego pod kątem wymagań wyboru?
kawa robusta
Kawa ziarnista – zalety
W kawie w ziarnach dłużej zachowywany jest aromat. Wskutek tego, jeżeli decydujemy się na droższą mieszkankę kaw (Arabica oraz Robusta w zestawieniu 3:1) i zamierzamy z tej mieszanki korzystać przez dłuższy czas, wybór jest prosty – kawa ziarnista. Aromat tego rodzaju kawy wydziela się przy jakimkolwiek mieleniu bez względu od tego, czy wykorzystujemy to mielenia:
• Młynka manualnego
• Młynka automatycznego
W zależności od sposobu mielenia pozyskujemy kawę o rozmaitych wartościach. I tak dla mielenia automatycznego o wiele lepsze są mieszanki arabica i robusta, zaś dla mielenie ręcznego znacznie przyzwoiciej sprawdzi się sama arabica. Sytuacja ma się absolutnie inaczej w przypadku mielenia z użyciem doświadczonego młynka zainstalowanego w automacie ciśnieniowym. W takim przypadku mechanika powiązana z delikatnością powoduje, że nawet w największym stopniu zbytkowny rodzaj kawy nie traci na wartości wskutek zastosowania zaawansowanych technik pod ciśnieniem oraz zachowania specjalnej temperatury mielenia.
Kawa mielona – walory
Kawa mielona jest pierwszorzędną opcją, jeżeli nie mamy młynka do kawy ani nie korzystamy z ekspresu ciśnieniowego, lecz nadal zależy nam na dobrej jakościowo kawie. Wtedy najszybszym sposobem jej uzyskania jest nabycie kawy mielonej. Nadaje się ona zarówno na przygotowanie kawy zalewanej (takiej wymagającej zaparzania) jak oraz do zastosowania w ekspresach automatycznych-przelewowych, gdzie wystarczy dosypać zmielonej mieszanki oraz po kilku minutach móc rozkoszować się wyśmienitą kawą.
W doborze porządnej jakościowo kawy, zawsze wspomoże nam etykieta, na której w świetle polskiego prawa, powinna odnaleźć się cała lista składników produktu i sposób ich wykorzystania. Stale kierujmy się właśnie zwartością pudełka z kawą, a nie marką, które w szeregu przypadków może nas zmylić.