Lekarze niepokoją, że aktualnie wzrasta liczba osób chorych na alergię. Jest to jedna z najbardziej popularnych chorób cywilizacyjnych, która dotyka coraz to młodsze osoby. Chwilowo rośnie na przykład odsetek bobasów dotkniętych wyłonionymi alergiami. Pośród tak młodych pacjentów z reguły występuje alergia na wybrane towary spożywcze. Wiele niemowląt, u jakich uczulenie objawia się przede wszystkim zaczerwienioną i swędzącą skórą, cierpi z przyczyny alergii na laktozę, czyli białko mleka krowiego. W takiej sytuacji matki, które własne dzieci karmią piersią, powinny do głębi odstawić wszelkie produkty mleczne, takie jak mleko, sery, masło. Powinny też monitorować reakcje dziecka w owym czasie, kiedy zjedzą inne produkty potencjalnie mocno alergizujące, a wobec tego soję, jaja bądź orzechy. Jeżeli dziecko karmione jest sztucznie, trzeba podawać mu wyjątkowe hipoalergiczne mieszanki, w których białko krowie jest zastąpione sojowym czy też w jakich zastosowano hydrolizat białka krowiego. W wypadku dzieci z alergią wypada również mocno uważać w trakcie rozszerzania diety. Wypada przede wszystkim podawać pionierskie towary osobno i co parę dni.
To właśnie dzięki temu można będzie łatwo ustalić, które z nich powodują wystąpienie jakiś niepożądanych objawów. Naturalnie zasady te dotyczą również starszych osób, u jakich występuje alergia na wybrane towary spożywcze. W takiej sytuacji najodpowiedniej jest najzwyczajniej w świecie wyeliminować z domu pokarmy uczulające. W tej sytuacji niesłychanie ważne jest wsparcie całej rodziny. Jeśli któregoś z jej członków dotknęła alergia, najpoprawniej jest, jeżeli wszyscy po prostu przestrzegają odpowiednich zasad diety i nie jedzą mleka czy też produktów zawierających orzechy.