Esencja kuchni włoskiej- prostota oraz naturalne składniki

Jeśli idzie o makaron, Włochy są bezkonkurencyjne. Jako najogromniejsi producenci oraz klienci na świecie spożywają na rok około pięćdziesięciu pięciu kilogramów makaronu na osobę. Włosi są zapewne jedyną narodowością, która z przyjemnością zjada makaron więcej niż raz na dzień.

Kuchnia włoska Kraków

Włoski makaron – skąd ta popularność?
Makaron od zawsze był we Włoszech uważany (oraz gotowany) jako danie nadrzędne, a nie jako bazowe cukry, które akompaniują pokarmom jako danie ponadprogramowe – np. w lokalnej kuchni. Makaron – podany po przystawce oraz przed daniami mięsnymi bądź też rybnymi – jest następnym wyśmienitym przykładem szablonowej włoskiej wynalazczości. W kuchni włoskiej wolno odnaleźć makaron w formie ponad 300 rozmaitych kształtów (formati) – od najpopularniejszych, takich jak spaghetti oraz rigatoni, aż po niezwykłe regionalne odmiany świeżo wypieku makaronowego – i praktycznie niekończącą się liczbę możliwych kombinacji składników, z których można utworzyć łatwe bądź wyszukane sosy, dopełniające prawdziwie włoski makaron właśnie.

Jak zrobić taki makaron?

•    Wszystko, czego wypada do tradycyjnego włoskiego makaronu to składniki takie jak: mąka durum-semolina 100 gram na jednostkę, 1 jajko na każde 100 gram mąki i nieduża ilość wody.
•    Sposób wykonania jest równie prosty, co indeks składników – po prostu należy je wszystkie połączyć, wymieszać oraz ugnieść do osiągnięcia jednolitej masy, a na przykład pod przykryciem zostawić, żeby z pół godziny „odpoczął”.
•    Kiedy minie ustalone 30 minut wystarczy ciasto rozwałkować, zwinąć w rulonik oraz pokroić w wstążki o preferowanej grubości. Tak przygotowany makaron najczęściej gotuje się w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty.

W związku z tym, jeśli masz zamiar zrobić makaron, zrób to jak wypada: po włosku. Tak przygotowany makaron dopełnij za pomocą ulubionych oryginalnych włoskich przepisów – z prostych, pysznych składników – bez jakichkolwiek gotowych fixów czy słoików. Jedynie w owym czasie wolno w pełni rozkoszować się prawdziwym spaghetti carbonara lub innym, równie wybornym daniem. Prosto, czysto i smakowite -o to chodzi!